Ampliem la xarxa de projectes de compostatge comunitari a Barcelona

Nous projectes a Barcelona

El compostatge comunitari, fora dels espais d’horts urbans, és encara una experiència poc habitual a l’Àrea Metropolitana.  Afortunadament, els darrers mesos s’han posat en marxa dos nous projectes de compostatge comunitari a la ciutat de Barcelona, que gestionem Espai Ambiental Cooperativa: la Plaça Folch i Torres (barri del Raval) i a la Plaça Anna Lizaran (barri del Fort Pienc). Amb aquests projectes es demostra la viabilitat del compostatge comunitari com una via alternativa a la recollida i tractament de les restes orgàniques dels residus domèstics. 

Tanquem el cicle de la matèria orgànica a la ciutat

Molts espais d’hort urbà i comunitari fan compostatge de les restes de l’hort, però aquesta és només una part de les possibilitats que ofereix el compostatge comunitari en l’àmbit urbà. Espai Ambiental Cooperativa gestionem des de fa més de 15 anys el compostador comunitari del barri Sagrada Família, ubicat a la Plaça Gaudí, en el que més de 40 famílies reciclen la seva orgànica obtenint uns 100 kg de compost de cada compostador anualment. El compostatge comunitari amb aquest format és una solució per barris on el tipus de construcció (pisos petits, sense terrasses o patis) dificulta el compostatge individual 

IMG_4942
WhatsApp Image 2020-01-21 at 16.00.48 (2)

De nous projectes oberts a la participació del veïnat

Aquests darrers mesos s’han posat en marxa dos nous projectes de compostatge: al barri del Raval i al barri del Fort Pienc. Al Raval, ja són una trentena de famílies que participen i es preveu obtenir compost aquesta primavera. Al Fort Pienc, al llarg d’aquest mes d’abril es començarà la recerca de famílies que vulguin participar. En els dos casos, es busca també la implicació i participació d’entitats i col·lectius dels barris. 

Un cop hi ha prou famílies interessades, només cal assegurar un manteniment dels compostadors (airejat, neteja…) per tal que el procés de compostatge permeti obtenir un compost de qualitatCal dir que en aquest tipus de projectes els impropis dins la matèria orgànica són pràcticament inexistents. El compost obtingut al final del procés es retornarà als veïns i veïnes o bé es pot aplicar a horts o escocells i parterres propers al compostador.

WhatsApp Image 2020-01-21 at 16.00.48 (1)
IMG-20181004-WA0030

Una xarxa d’espais de compostatge comunitari

Fins a 24 espais comunitaris desenvolupen compostatge de forma comunitària: horts, espais comunitaris, equipaments, o projectes en espais públics. Aquests projectes no suposen només un tractament dels residus in situ (amb un important estalvi en transport i tractament dels residus). També formen part del procés de naturalització de la ciutat, aporten biodiversitat a l’entorn, i suposen un important estalvi d’emissions de CO2. 

Vols estar al dia de totes les novetats? Inscriu-te al butlletí! I dona un cop d’ull a tots els projectes de compostatge que estem duent a terme.