Portada » Compostatge comunitari

Compostatge comunitari

Per què participar en un compostador comunitari?

El Compostatge Comunitari és una fórmula que funciona molt bé als centres urbans, on la densitat demogràfica és molt elevada i les famílies no tenen gaire espai a les seves cases per a autocompostar. A més, comporta múltiples beneficis socials tant a les comunitats compostaires com als municipis que en practiquen.

Compartir l’experiència de compostar el teus residus orgànics amb les famílies veïnes permet reapropiar-se de l’espai públic, autogestionar els residus, conèixer el barri i les seves entitats, fer xarxa, i disposar del compost resultant.  

Les Comunitats Compostaires es poden organitzar al voltant d’experiències i iniciatives molt diferents. A Barcelona existeixen comunitats que composten els seus residus orgànics tant en horts municipals i comunitaris, espais okupats, espais municipals com casals, a places i parcs, etc. Al mapa B+S, hi hem recollit recullen moltes d’aquestes comunitats. 

Espai Ambiental SCCL gestionem els punts de Compostatge Comunitari ubicats a la Plaça Gaudí de Sagrada Família, a la Plaça Folch i Torres de Ciutat Vella i al Punt Verd del Fort Pienc; mitjançant la figura de Dinamitzador/a de Comunitats Urbanes Compostaires que supervisa el procés. Aquesta figura s’encarrega d’articular les entitats i els agents interessats en formar part de la comunitat, dinamitzar activitats i tallers en relació al procés de compostatge i la gestió de residus, i supervisar tècnicament el bon funcionament del procés de compostatge. 

WhatsApp Image 2020-01-21 at 16.00.48 (3)
IMG-20181004-WA0023

Beneficis del compostatge comunitari

Les comunitats compostaires

Al voltant del compostador es pot crear una comunitat de participants: famílies que aporten la seva part de residus orgànics, comerços i negocis locals que aportin matèria orgànica, centres educatius que facin servir el compostador com a eina educativa, horts o jardins comunitaris que utilitzin el compost, proveïdors agrícoles de grups de consum que intercanvien compost per aliments … Un compostador comunitari mitjà en entorn urbà pot suposar una comunitat de 20 a 90 famílies implicades.

Les comunitats compostaires poden ser molt diverses, tant en mida, en la tecnologia triada per realitzar el compostatge, en la destinació del compost, com en característiques socials i grau d’implicació dels participants en la gestió i manteniment.

T’agradaria formar part d’una comunitat compostaire?

Dona un cop d’ull a la xarxa de Barcelona i troba el compostador comunitari més proper!

Si encara no n’hi ha cap per la teva zona, contacta amb nosaltres.

WhatsApp Image 2020-01-21 at 16.00.48
IMG-20181004-WA0030