Compostatge comunitari
Per què participar en un compostador comunitari?
El Compostatge Comunitari és una fórmula que funciona molt bé als centres urbans, on la densitat demogràfica és molt elevada i les famílies no tenen gaire espai a les seves cases per a autocompostar. A més, comporta múltiples beneficis socials tant a les comunitats compostaires com als municipis que en practiquen.
Compartir l’experiència de compostar el teus residus orgànics amb les famílies veïnes permet reapropiar-se de l’espai públic, autogestionar els residus, conèixer el barri i les seves entitats, fer xarxa, i disposar del compost resultant.
Les Comunitats Compostaires es poden organitzar al voltant d’experiències i iniciatives molt diferents. A Barcelona existeixen comunitats que composten els seus residus orgànics tant en horts municipals i comunitaris, espais okupats, espais municipals com casals, a places i parcs, etc. Al mapa B+S, hi hem recollit recullen moltes d’aquestes comunitats.
Espai Ambiental SCCL gestionem els punts de Compostatge Comunitari ubicats a la Plaça Gaudí de Sagrada Família, a la Plaça Folch i Torres de Ciutat Vella i al Punt Verd del Fort Pienc; mitjançant la figura de Dinamitzador/a de Comunitats Urbanes Compostaires que supervisa el procés. Aquesta figura s’encarrega d’articular les entitats i els agents interessats en formar part de la comunitat, dinamitzar activitats i tallers en relació al procés de compostatge i la gestió de residus, i supervisar tècnicament el bon funcionament del procés de compostatge.
Beneficis del compostatge comunitari
- Disminueix la proporció d’impropis en la recollida selectiva.
- Disminueix el percentatge d’emissions de CO2 equivalent associat al servei de recollida i tractament de residus.
- Redueix el cost de tractament dels residus. Sensibilitza la població i genera un imaginari positiu sobre el sistema de gestió de residus.
- Augmenta la participació ciutadana.
- Enxarxa entitats i enforteix la cohesió social.
- Genera dinàmiques de sostenibilitat ciutadana.
Les comunitats compostaires
Al voltant del compostador es pot crear una comunitat de participants: famílies que aporten la seva part de residus orgànics, comerços i negocis locals que aportin matèria orgànica, centres educatius que facin servir el compostador com a eina educativa, horts o jardins comunitaris que utilitzin el compost, proveïdors agrícoles de grups de consum que intercanvien compost per aliments … Un compostador comunitari mitjà en entorn urbà pot suposar una comunitat de 20 a 90 famílies implicades.
Les comunitats compostaires poden ser molt diverses, tant en mida, en la tecnologia triada per realitzar el compostatge, en la destinació del compost, com en característiques socials i grau d’implicació dels participants en la gestió i manteniment.
T’agradaria formar part d’una comunitat compostaire?
Dona un cop d’ull a la xarxa de Barcelona i troba el compostador comunitari més proper!
Si encara no n’hi ha cap per la teva zona, contacta amb nosaltres.
UNA IDEA DE