Fauna del compostador

Qui se n'encarrega de fer la feina?

El procés de compostatge es du a terme gràcies a l’activitat de microorganismes i altres animals. Tot seguit farem un llistat dels éssers vius més comuns i de la seva funció en el petit ecosistema creat dins el compostador.

Si voleu el dossier en el que ens hem basat per plasmar aquesta informació podeu contactar amb l’Aula Ambiental Sagrada Família, a través del formulari de consultes o enviant un correu electrònic info@aulambiental.org, amb l’assumpte “El Dossier d’èssers vius del compostador”.

Regne animal

Invertebrats no artròpodes

ANÈL·LIDS

Cuc de terra: Eisenia foetida

Els cucs de terra tenen el cos rosat, allargat i dividit en anelles. No tenen potes ni un cap diferenciat de la resta del cos. Viuen al sòl. Són detritívors, això vol dir que s’alimenten de partícules de matèria orgànica vegetal morta. Tenen un paper molt important com airejadors del sòl.

cuc

Font: pikist.com

NEMÀTODES

Filum Nematoda

Els nemàtodes també tenen el cos allargat i cilíndric, però blac i sense segments. Tenen un moviment bastant frenètic. Els que viuen al sòl s’alimenten bàsicament de restes vegetals mortes. La seva presència en un compostador ens avisa que la pila té un pH una mica àcid. Si el procés es fa correctament i sense impropis no es solen veure.

nematode

Font: techsabado.com

MOL·LUSCS - Gasteròpodes

Cargol: Helix aspera

Animal de cos tou dividit en cap, peu i massa visceral, amb una closca d’una sola peça en espiral. Són herbívors i s’observen al final del procés al voltant del compostador.

cargol

Font: pexels.com

Llimacs

Els llimacs no tenen closca, i també són herbívors. Se senten atrets pel compost ja madur, sobretot en dies de pluja o immediatament posteriors.

llimac

Font: stockvault.net

Invertebrats artròpodes

ARÀCNIDS

Aranyes: Ordre Aranae

S’alimenten de les preses que abunden al compostador, són depredadores de microfauna.

aranya

Font: xtec.cat

Fòlcids: Ordre Aranae

S’alimenten d’altres aranyes. Ajuden a mantenir la població de deprepadors.

folcid

Font: discoverlife.org

Pseudoescorpins: Ordre Pseudoescorpionida

Semblen un minúscul escorpí sense cua. No són verinosos i s’alimenten de la microfauna que hi ha al compostador.

pseudoescorpi

Font: lifeder.com

Àcars: Odre Acarina

Tenen un cos arrodonit i molts d’ells són molt difícils de veure a simple vista. Tenen una alimentació molt variada.

acar

Font: pikist.com

Col·lèmbols: Odre Collembola

Es tracta d’un minúscul artròpode blanquinós. S’alimenten de micelis, espores i bactèries i són molt sensibles a la manca d’humitat. Els trobarem sempre com els “companys de pis” dels cucs de terra, i compte perquè fan grans salts!

colembol

Font: passion-entomologie.fr

CRUSTACIS - Isòpodes

Porquet de Sant Antoni: Armadillidium vulgare (es fa bola); Oniscus Asellus (no es fa bola)

Tenen mandíbula, dos parells d’antenes i més de quatre parells de potes. Aquests són els únics crustacis a la vida terreste, tot i que viuen en ambients humits donat que respiren a través de les brànquies. S’alimenten de plantes mortes o en descomposició.

porquet

Font: biopix.es

porquetnobola

Font: biopix.es

MIRIÀPODES

Centpeus: Classe Chilopoda; Milpeus: Classe Diplopoda

Tenen el cos allargat, dividit en cap i tronc. De cada segment suten un o dos parells de potes segons siguin centpeus o milpeus. Els centpeus són depredadors, amb una glàndula de verí. Cal tenir en compte la picada de les escolopendres! Els milpeus són herbívors i no piquen.

Image of centipedes or chilopoda on the ground. Animal. poisonous animals.

Font: images.signarama.com.au

milpeus

Font: stock.adobe.com

INSECTES

Mosca de la fruita: Ceratitis capitata

Apareixen amb el bon temps atretes pels àcids de la matèria en descomposició. Les seves larves s’alimenten de les restes de fruites i verdura en descomposició.

mosca fruita

Font: saludambiental.com.ar

Mosca domèstica: Musca domestica

Només la trobarem present si la pila de material que s’està compostant conté restes d’origen animal, ja que s’alimenta d’aquestes restes en descomposició.

mosca

Font: shutterstock.com

Mosca soldat negra: Hermetia illucens

Els adults semblen una abella sense fibló. En el compostador hi ha només les larves, amb una longitud d’1cm, de color blanc, marró o negre. Mengen de tot.

mosca soldat

Font: bugguide.net

Tisoreta: Ordre Dermaptera

Apareixen sobretot a la fase final del compostatge en els primers centímetres de la pila. Són éssers nocturns. Diposen d’unes pinces que utilitzen només com a defensa.

tisoreta

Font: pixabay.com

Escarabat: Ordre Coleoptera

Les ales anteriors formen una cuirassa que protegeix la part posterior del tòrax. Inclós el segon parell d’ales. La seva alimentació és molt variada.

escarabat

Font: ideal.es

Estafilínid: Família Staphylinidae

Són parents dels escarabats, tot i que el seu cos és més allargat. N’hi ha de detritívors, de depredadors i de fungívors.

Staphylinidae-1-2-856211

Font: biodiversidadvirtual.org

Formiga: Família Formicidae

Són insectes sense ales. No són organismes associats al compostatge; si se’n troben significa que la pila del compost està massa seca.

formiga

Font: bcn.cat

Regne fongs

Els fongs estan formats per filaments de cèl·lules anomenades hifes que formen unes trames més o menys complexes. Quan arriba l’època de la reproducció formen cossos reproductors anomenats esporangis, on es formaran les espores. Les espores són cèl·lules reproductores envoltades d’unes capes que les permeten resistir condicions molt desfavorables de temperatura i humitat, però que quan les condicions són bones germine, originen un nou individu. Els fongs sapròfits són els organismes descomponedors més importants del compostatge conjuntament amb els bacteris, ja que són els únics organismes capaços de degradar la celulosa.

Ficomicets, floridura blanca: Classe Phycomycetae

Estan formats per hifes en les que totes les cèl·lules estan comunicades. Els més conseguts són les floridures blanques que surten sobre els aliments.

ficomicet

Font: pixabay.com

Ascomicets, floridura verda: Classe Ascomycota

Les hifes d’aquests fongs tenen les cèl·lules separades per les seves membranes, encara que poden presentar un orifici que les comuniqui.

ascomicet

Font: pixabay.com

Tens dubtes? Visita l’apartat FAQS i guies o contacta amb nosaltres a través del formulari de consultes!