Autocompostatge
Compostatge de jardí
Existeixen moltes formes de fer compost de jardí. La més antiga i estesa per tot el món consisteix en fer un forat al terra, abocar-hi les restes orgàniques i esperar a que es desintegri formant part del sòl. Amb el temps i l’evolució tecnològica s’ha anat millorant el procés per a obtenir característiques físico-químiques de major qualitat. Es pot fer compostatge en piles, apilant les restes fresques orgàniques i afegint matèria seca al damunt. O bé amb compostador, el qual pot ser de fusta o plàstic, però sempre d’un material porós.
El compost de jardí és fàcil de fer, però cal anar vigilant les característiques ambientals per optimitzar l’activitat microbiana. Normalment s’aconsella abocar-hi la matèria seca en proporció ½ que de restes fresques orgàniques; poden ser fulles recollides del jardí, branques seques esmicolades, pellets, closques de fruits secs o similars. Els microorganismes necessiten oxigen per viure així que cal voltejar o airejar un o dos cops per setmana. A més, també necessiten aigua: si veiem que el compost està sec l’haurem de regar!
Per saber si te una quantitat d’aigua adient podem realitzar la prova del puny: consisteix en agafar amb la mà una mica del compost i comprimir-lo dins el teu puny, ha de quedar compacte. Si cau alguna gota d’aigua bruta és que està massa humit i l’aurem d’airejar més sovint fins que s’assequi una mica. Si pel contrari no queda comprimit és que està massa sec.
Vermicompostatge
El vermicompostatge és el procés de descomposició de la matèria orgànica mitjançant cucs de terra (espècie Eisenia fetida), que produeix l’anomenat Hummus de Llombriu i lixiviats molt rics en nutrients. És ideal per espais tancats! Fins i tot per a la teva cuina!
El vermicompostador consta de petits calaixos que es van posant l’un a sobre de l’altre i una aixeta a la base per a recollir millor els lixiviats. Pot col·locar-se a qualsevol espai de la casa, com a prop de la cuina o al balcó i no genera males olors: per contra, deixa anar un suau aroma de bosc humit.
Vermicompostar és fàcil i pot ser una divertida activitat en família. No s’ha de regar, no necessita de matèria seca i només cal vigilar que els cucs estiguin bé i que la matèria orgànica està ventilada (sinó, podríem estar ofegant als cucs i generant un procés de digestió anaeròbia, que produeix mala olort i lixiviats tòxics). A les llombrius no els agraden els aliments àcids, així que evitarem abocar restes de cítrics. Tampoc greixos, restes de carn o peix (són vegans!). A més, prefereixen els aliments frescos i no cuinats. Per tant, el vermicompostador és ideal per a autogestionar les restes vegetals de la cuina com peladures i fulles verdes.
Vols iniciar-te i no saps per on començar? Tens dubtes? Visita l’apartat FAQS i guies o contacta amb nosaltres a través del formulari de consultes!