FAQS i guies

Preguntes freqüents

Què hi puc posar al meu compostador?

Restes orgàniques de la cuina i el jardí. S’aconsella no abocar-hi carn, peix i marisc, làctics ni restes cuinades amb oli. L’oli pot ser un contaminant per al nostre compost. De totes formes, si tens temps i pots vigilar sovint el procés, s’hi pot abocar de tot. 

Fa mala
olor?

Quan el procés s’està efectuant correctament no fa mala olor. Al contrari, fa olor a terra mullada. Pot fer mala olor quan està massa humit o no s’ha airejat sovint. La pudor ens indica que en algun punt de la pila de compost s’està podrint la matèria orgànica. Això és perquè no arriba prou oxigen i s’està degradant de forma anaeròbica. 

Puc compostar
a casa meva?

Sí, i tant! Per a espais oberts amb accés a sòl de terra aconsellem un compostador amb la base oberta per a que puguin accedir-hi microorganismes i fauna del sòl. En un pati o terrassa aconsellem un compostador amb base tancada i elevar-lo una amica del terra, per a que pugui passar aire entre el compostador i el sòl. Per una espai tancat o petit aconsellem vermicompostar. 

Què passa si està
molt humit?

Si el compost té molta aigua pot provocar falta d’oxigen a les zones on s’acumuli. Això pot generar males olors i lixiviats tòxics. Per saber si està massa humit es pot fer la prova del puny. 

Apareixen mosques i altres insectes?

Els insectes són un bon indicador. Si hi ha insectes vol dir que hi ha prou oxigen i aigua per a que el procés esdevingui un èxit. Ells es mengen els trossos més grans que els microorganismes triguen més temps a descomposar. Les mosques no provoquen cap mal al compost. Apareixen quan la matèria orgànica comença a descomposar-se perquè deixa anar un lixiviat àcid. Les podem neutralitzar airejant i posant una capa de matèria seca per sobre de les restes vegetals. Així, la matèria seca absorbeix el líquid i les mosques no se senten atretes. Mira tota la fauna que contribueix al compostatge aquí.

Què puc fer si veig que no agafa temperatura? 

Si el compost està a una temperatura inferior als 30ºC vol dir que està “mort”, és a dir, que no té activitat microbiana. Si pensem que encara falta molt a descomposar i l’activitat microbiana està aturada podem regar-lo i afegir materia verda. Així reactivem el procès. 

Encara tens dubtes? Contacta amb nosaltres a través del formulari de consultes!

Més informació i publicacions

Guia “El Compost”, de l’Agència de Residus de Catalunya

“Guia del compostatge de Residus Orgànics generats a les Llars”, de l’Agència de Residus de Catalunya

Guia “L’Autocompostatge”, de l’Agència de Residus de Catalunya

Guia “El Cicle de la Matèria Orgànica”, de l’Agència de Residus de Catalunya

Càpsula de sostenibilitat “El Compost més que un adob”, de l’Ajuntament de Barcelona

“Guia per fer un compostador casolà”, de l’Aula Ambiental Ciutat Vella

Guia de l’usuari “El compostatge casolà”, de la Diputació de Barcelona