Torna el curs de tardor Mestre Compostaire

Inscripcions obertes fins al 25 de setembre del 2023

Inscriu-te a la tercera edició Semipresencial del Curs de tardor Mestre Compostaire i forma’t amb Tarpuna, Espai Ambiental i l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (UPC), en la pràctica de compostar els teus residus orgànics.

Ens tornem a unir per impartir el curs que farà de Barcelona un territori més sostenible i circular

La unió fa la força, i d’ençà que es va aprovar la Declaració d’Emergència Climàtica; Tarpuna, Espai Ambiental i EEABB – UPC ens ajuntem per a oferir el curs de tardor de Mestre Compostaire. Perquè creiem que cal una transformació de baix a dalt en el nostre sistema d’entendre i gestionar els residus orgànics que generem a la Ciutat.

La gestió de la fracció orgànica (i d’altres fraccions) a les ciutats no és gaire eficient: acumulació de brossa en containers mal airejats, males olors, transport molt costós tant tècnica com econòmicament parlant, gestió centralitzada en plantes que sovint no passen els controls de qualitat i generen contaminació atmosfèrica… i com a resultat un compost que moltes vegades no arriba a complir les condicions per ser utilitzat com a esmena orgànica agrícola.
Nosaltres apostem per una gestió descentralitzada, arrelada a la base comunitària dels territoris, on la circularitat del compost resultant sigui directe. Apostem per tornar a la terra el que és de la terra i potenciar l’agricultura urbana com una pràctica per naturalitzar els entorns urbans i ampliar la sobirania alimentària a les ciutats. 

Des de l’aparició de l’agricultura les comuniats s’han encarregat de compostar les restes per recircular els nutrients, aquesta és una pràctica mil·lenària que hem oblidat amb la urbanització dels territoris. Però el coneixement encara el tenim i les tres entitats unides apostem per socialitzar aquesta pràctica tradicional i ampliar la base d’una ciutadania activa i preocupada per l’emergència climàtica, que no es queda amb l’angoixa i passa a l’acció!

I és que, fer compost a la ciutat genera beneficis ambientals, però també socials i econòmics. Això, fa temps que ho saben a països com França, Bèlgica i Holanda, on existeixen programes de compostatge comunitari municipal a les principals ciutats. Aquest curs el vàrem idear seguint com a exemple aquests programes. El i la mestressa compostaire és una figura que pretén reconèixer l’expertesa en compostatge de persones que col·laboren en dinamitzar el compostatge urbà entre la ciutadania. Inscrivint-te al curs podràs obtenir a recursos teorico pràctics per a iniciar-te en la pràctica de compostatge urbà, seguiment professional per a iniciar un projecte de compostatge comunitari i una Certificació Reglada per part de la UPC.

Modalitat semipresencial

L’edició d’enguany passa a ser semipresencial per a facilitar la participació, augmentar la conciliació personal i optimitzar els recursos formatius. L’alumnat inscrit comptarà amb una aula moodel (espai àgora) on podrà seguir els continguts formatius, les sessions telemàtiques enregistrades, i la valoració dels exercicis pràctics. 

El curs de 30 hores lectives, compta amb 9 sessions programades els dimecres a la tarda i els dissabtes al matí. Comença el 7 d’octubre i acaba el 18 de novembre i es faran 4 sessions en format online. Podreu gaudir d’una visita guiada a diferents projectes de compostatge comunitari, conèixer professionals del sector i possibles sortides laborals, i models de gestió alternatius a la recollida selectiva.

Edicions anteriors

En aquesta edició comptem amb l’aprenentatge de les 2 edicions anteriors, que ens han donat experiència per perfilar els continguts, millorar les dinàmiques i generar una experiència cada cop més adaptada als interessos de l’alumnat. Per aquest motiu, agraïm moltíssim que ens expliqueu en el formulari d’inscripció, les vostres motivacions a l’hora d’apuntar-vos a la formació.

Inscriu-te a través d’aquest formulari i aprèn tot el relacionat amb el compostatge urbà! Inscripcions obertes fins al 25 de setembre.